کلمه میرای در زبان ژاپنی به معنی آینده است. تویوتا قمار بزرگی روی سوخت هیدروژن کرد و آن را آینده حملونقل میدانست و به همین خاطر اولین خودرو سلول سوخت هیدروژنی خود را میرای نامگذاری کرد. واضح بود ژاپنیها با این خودرو به دنبال تحقق اهداف بزرگی هستند هرچند بهنظر نمیرسد اوضاع بابمیل آنها باشد. آنگونه که اولین مالکان تویوتا میرای هیدروژنی یافتهاند، این خودرو آیندهای ایدهآل ندارد.
در واقع زیرساختهای محدود و افت قیمت شدید باعث شده است آنها خواهان بازخرید خودرو خود توسط تویوتا باشند و حتی بههمینخاطر شکایتهایی را نیز مطرح کردهاند.
خریداران تویوتا میرای فکر میکردند این خودرو ظرفیتهای زیادی خواهد داشت اما هرگز با مشکلات زیرساختهای سوختگیری آن آشنا نبودند.
شاون هال یکی از چند مالک میرای که با رسانهها صحبت کرد، گفت: «در محل زندگی من یعنی سانفرانسیسکو دیگر هیچ خبری از سوخت هیدروژن نیست. تویوتا همچنان به فروش این خودرو ادامه میدهد.
این موضوع را چگونه میتوان قبول کرد؛ جدای از وجود یک ایستگاه سوختگیری در جنوب سانفرانسیسکو، نزدیکترین جایگاه بعدی حدود ۶۰کیلومتر فاصله دارد و برای رسیدن به آن باید از روی پلی با عوارض ۹دلاری عبور کرد.
به این موضوع باید ترافیک، زمان و سوخت هدررفته را نیز اضافه کنیم؛ با اینکه نقشه آنلاین یا برنامه سوختگیری موجود در تویوتا میرای اعلام میکند در این جایگاهها سوخت وجود دارد اما تضمینی برای صحت گفتههای آن نخواهد بود.»
بههمینخاطر افرادی همچون هال با رسیدن به جایگاههای سوختگیری فهمیدهاند سوختی وجود ندارد و گاهی اوقات چند روز منتظر رسیدن هیدروژن بودهاند. در برخی موارد رانندگان متوجه شدهاند نازل هیدروژن به خاطر دمای بسیار پایین یخزده است.
چنین مشکلاتی باعث شده است فرآیند ۵دقیقهای سوختگیری به امری یکساعته یا بیشتر تبدیل شود. وضعیت موردبحث خیلی با چالشهایی که چندسال قبل برای خودروهای برقی وجود داشت، تفاوت نمیکند و هنوز هم در برخی کشورها شاهد کمبود زیرساختهای شارژ خودروهای برقی هستیم اما اگرچه در آمریکا بیشاز هزار شارژر سریع در سال قبل تاسیس شده اما زیرساختهای سوختگیری هیدروژن تعریفی ندارد.
جاش نیومن، سناتور ایالت کالیفرنیا که خود مالک تویوتا میرای است، گفت: «تجربه مالکیت خودرو هیدروژنی واقعا خیلی خوب نیست. این به خاطر خود خودروها نیست چراکه خودروهای هیدروژنی فوقالعاده هستند بلکه موضوع به سوختگیری آنها مربوط میشود»
نیومن بیان کرد: «واقعیت این است که وضعیت سوختگیری در ایالت کالیفرنیا جالب نیست و قولهای مسئولان اصلا عملی نشده است. این مشکلات تا جایی پیش رفته که هماکنون مالکان با این پرسش مواجه هستند که آیا خواهند توانست سوختی پیدا کنند یا خیر»
به نظر نمیرسد شکایت مالکان از خودروهای هیدروژنی تویوتا امر جدیدی باشد چراکه سالها قبل نیز اخباری درباره مشکلات زیرساختهای سوختگیری منتشر شده بود. واقعیت آن است که زیرساختها فعلا رشد نکرده و باعث ایجاد مشکلات زیادی برای خریداران محصولات هیدروژنی شده است. مسئولان تویوتا با انتشار بیانیهای رسمی اعلام کردهاند از این مشکلات آگاه هستند و فعالانه با مالکان برای رفع آنها همکاری میکنند.
این خودروساز ژاپنی اعلام کرد: «تویوتا میداند برخی مالکان میرای در کالیفرنیا شاید با مشکلات سوختگیری به خاطر بسته بودن جایگاههای هیدروژن مواجه باشند. مشتریانی که تحتتاثیر این مشکل قرار دارند، میتوانند از ابزارهایی همچون وبسایت ویژه شرکت یا مرکز ارتباط با مشتریان تماس حاصل کنند تا راهنماییهای لازم را دریافت کنند. ما همچنان به همکاری با مالکان میرای برای کمک به یافتن راههایی برای حل نگرانیها ادامه خواهیم داد. ما به همکاری با شرکای خود جهت تامین زیرساختهای سوختگیری هیدروژن در زمان حال و در آینده متعهد هستیم.»
باید منتظر ماند و دید این مشکلات چه زمانی رفع خواهند شد و شکایت حقوقی مالکان تویوتا میرای چه نتیجهای خواهد داشت.